Tarinani

Voi olla huippu urheilija, vaikka ei olekaan huippu-urheilija.

Joogaopettaja (Registered Yoga Teacher)
Ravintovalmentaja (Trainer4You)
Ryhmäliikuntaohjaaja (FAF)
Kuntosalivalmentaja (Trainer4You)
Lasten joogaohjaaja (Perhejooga)
Senioritanssiohjaaja (Ikäinstituutti)
Erkkajoogaohjaaja (Erkkajooga®)
Naurujoogaohjaaja (Laughter Yoga University)
Liikunta- ja hyvinvointiosaamisen perusopinnot
Äänimaljahoitaja, sointukylvettäjä
sekä maa- & metsät. AMK

Tervehdys! Minä olen Merja, reilu nelikymppinen jee-hetkien tekijä Oulusta. Olen työskennellyt hyvinvointialalla kohta 30 vuotta.

Lapsena ja nuorena harrastin mm. ratsastusta ja tanssia, mutta kasvoin ajattelemaan, että en ole sporttinen tyyppi, koska en syttynyt koululiikunnasta kuten yleisurheilusta tai pallopeleistä. En innostunut kilpailemisesta, vertailusta enkä tulosten mittaamisesta - en innostu edelleenkään.

Lukioaikana löysin kaksi lajia, jotka saivat maailmani leimahtamaan liekkeihin välittömästi; aerobic ja kuntosali. 

Pompin onnellisena kaikki illat kotikylän jumppaseuran tunneilla - eturivissä tietenkin! Vieläkin sydän lyö ylimääräisen lyönnin, jos kuulen kappaleen Walkin' In The Neon, jolla Tuuli Matinsalo voitti aerobicin maailmanmestaruuden vuonna 1999. 

Kuntosalille hankin mätsäävät pyöräilyshortsit ja säärystimet, luin kaikki Fitness-lehdet kannesta kanteen ja kokeilin punteilla jokaista liikettä, mitä näin muidenkin tekevän.

Liekehtimiseni ei jäänyt huomaamatta ja minua pyydettiin ohjaajaksi molempiin; sekä jumppaseuraan että salille. Itse en ollut ajatellut ohjaajaksi ryhtymistä lainkaan - minähän olin se toiseksi viimeisenä koulun joukkueisiin valittava tyyppi?! Kirjoitusten jälkeen kävin kurssit rakastamiini lajeihin ja aloin ohjata tunteja jumppaseurassa sekä naistenvuoroa kuntosalilla. 

Ensimmäinen saliohjaus oli ti 2.9.1997 ja ensimmäinen jumppatunti to 4.9.1997. Ei sillä, että nuo päivämäärät olisivat jotenkin erityisesti painuneet mielleeni. ;)

Olen yhä samalla tiellä. Vuosien varrella olen päässyt liikuttamaan satoja, ellen jopa tuhansia ihmisiä useassa eri paikassa ja tunnelmassa. Vain kerran olen "lopettanut" ohjaamisen. Sitä kesti lopulta muutaman kuukauden.

Monien mukavien lajien joukosta on löytynyt vielä jumppaa ja kuntosalia suurempikin rakkaus; jooga. Jooga on minulle enemmän kuin harrastus tai työ. Tätä nykyä voi sanoa, että jooga, joogafilosofia ja jooginen maailmankatsomus luovat perustan sille, kuka minä olen.

Olen puuhaillut päätoimisesti liikunnan ja hyvinvoinnin parissa valtaosan elämästäni. Suurimmat oppivuodet sijoittuvat ajalle 2006-2011, jolloin työskentelin lähes yötä päivää oululaisessa kuntokeskuksessa. 

Olin ryhmäliikuntavastaava, ohjasin 15 tuntia jumppaa per viikko, opastin kuntosalilla, rahastin respassa, hoitelin jäsenlaskut, päivitin nettisivut ja siivosin pukkareita, saunoja ja vessoja. Samalla kouluttauduin kiihkeällä temmolla kaikkien mahdollisten ryhmäliikuntalajien ohjaajaksi ja matkustin lomat joogaretriiteissä siellä ja täällä. Pääsin myös tapaamaan muutamia silloisia idoleitani, kuten Jackie Millsin ja Gandalf Archerin. Oi sitä aikaa! 

Yli neljännesvuosisadan aikana olen oppinut ihmisestä ja liikkeestä hirmuisesti. Olen opiskellut anatomiaa, ottanut haltuun ravintoasiat ja syventynyt myös mielen liikuttamiseen. Parhaillaan opiskelen Jyväskylän avoimessa yliopistossa Liikunta- ja hyvinvointiosaamista. Mitä enemmän tiedän, sitä kirkkaammin tiedostan, kuinka vähän tiedän.

Hyvinvointi on ihmisen suuruinen paketti, josta esimerkiksi viimeisen päälle viilattu saliohjelma on vain pieni murunen. Tasapainoin makroravinnesuhde lautasella on toinen pieni murunen. Uni, ihmissuhteet, arki... murunen, murunen, murunen. Oikein koottuna näistä murusista jossain vaiheessa koostuu vireä ja verevä, tasapainoinen ja onnellinen elämä.

Lopuksi tunnustan, että olen hiljalleen alkanut ajatella, että ehkä minä sittenkin olen sporttinen tyyppi? Sitäkin voi jokainen olla omalla tavallaan. 

Oulussa 17.7.2023
Merja

P.S. Toinen tunnustus: yhdelle pallopelille olen tässä ajan saatossa lämmennyt, nimittäin golfille.